15 decembrie 2013

Filozofia efortului

Omul are o tendinţă înăscută de a evita eforturile şi face tot ce poate pentru a se debarasa de sarcinile sale sau a le ceda altor oameni, animale sau maşini. Şi astfel el slăbeşte şi îşi pierde facultăţile. Cel care vrea să devină rezistent, inteligent şi capabil să înfrunte toate situaţiile, trebuie să se obişnuiască să facă eforturi. Eforturile îl vor menţine în formă. În zilele noastre putem să achiziţionăm multe lucruri fără efort, dar care va fi rezultatul? Vom fi arhiplini la exterior şi asta-i tot, în interior nu va fi nimic.
      Progresul tehnic, de exemplu, a adus multe facilităţi, nu o putem nega; dar în acelaşi timp ce omul are nevoie de tot mai multe pentru a trăi, pământul, apa şi aerul sunt din ce în ce mai poluate şi nu mai absorb elementele toxice care le otrăvesc. Atunci, tot acest progres nu aduce mare lucru pentru adevărata fericire, înseninare: contribuie mai curând la o slăbire şi o dispensare de eforturi. Ei da, maşinile lucrează pentru el, socotesc  pentru el, îşi aduc aminte pentru el, se deplasează pentru el, şi el în acest timp este în pericol. Omul a fabricat tot felul de motoare pentru a se deplasa în spaţiu şi, efectiv, el se plimbă prin aer cu avioane, elicoptere, rachete, dar în interior, el rămâne ataşat de sol, incapabil să se desprindă, de a se ridica prin gândire.
      Nu vă este interzis a vă folosi de toate mijloacele tehnice care sunt la dispoziţia dumneavoastră, nici chiar să fabricaţi altele, dacă sunteţi capabili, dar trebuie să începeţi o muncă interioară care vă va permite să vă serviţi de aceste mijloace pentru a vă îmbogăţi, în timp ce, pentru moment, acestea contribuie la a vă slăbi. Dacă veţi avea gloria, bogăţia, puterea nu veţi fi satisfăcut dacă nu aţi fi făcut nici un efort pentru a le obţine. Efortul este acel pe care puteţi conta, în efort veţi găsi bucuria, fericirea. Singurul punct de sprijin solid pe care vă puteţi sprijini existenţa voastră, este propria persoană şi activitatea proprie. Până  nu veţi înţelege asta, nu veţi fi stăpân pe situaţie, veţi depinde de circumstanţele exterioare, la voia schimbărilor, nu veţi obţine nimic din ce doriţi profund, vă va scăpa totul. Atunci, obişnuiţi-vă în fiecare zi de a conta numai pe eforturile voastre şi veţi avea cerul şi pământul, nimic nu vă va dezamăgi.
      Veţi spune:”Dar noi facem eforturi, nu facem decât asta: în fiecare zi muncim pentru a ne câştiga existenţa...” Da, e adevărat, dar nu ajunge, nu sunt chiar eforturile de care vorbeam. Eu vă vorbesc de eforturile inimii voastre, ale spiritului vostru, eforturi pentru a vă regăsi, pentru a vă lega de ce e esenţial în voi: Eul superior. Acestea sunt eforturile mai importante, pe care trebuie să le menţineţi zi de zi, până veţi reuşi. Chiar dacă nu veţi atinge idealul spre care tindeţi, nu abandonaţi niciodată eforturile, pentru că ele sunt singurele care vor rezista şi după moarte: eforturile care vi le impuneţi pentru a vă realiza din plin. Aceste eforturi sunt cheia viitorului vostru.
      Iată de ce când întâlniţi dificultăţi în viaţă, nu vă revoltaţi şi nu încercaţi să le evitaţi; înţelegeţi că Inteligenţa cosmică vă pune în aceste condiţii pentru a vă forţa să mergeţi mai departe, mai sus. Nu cereţi ca viaţa să vă fie liniştită. Nici un alpinist nu poate să facă o ascensiune a unui munte dacă ar avea în faţa lui pereţi perfect netezi. Pentru a se cocoţa, are nevoie de asperităţi unde să-şi pună mâinile şi picioarele şi de asperităţi pentru a prinde coarda. Şi astfel, puţin câte puţin ajunge pe creastă. Ei bine, pentru motive asemănătoare e necesar să întâlneşti în viaţă dificultăţi, necazuri, obstacole.
      Veţi protesta pentru că apare o contradicţie: în fiecare zi vă spun că viaţa trebuie trăită în armonie şi pace, şi acum vă spun că trebuie să întâlnim dificultăţi şi opoziţie pentru a progresa...Trebuie bine înţeles aceasta: cei care doresc armonia şi pacea fără ca în prealabil să fi învăţat să treacă de obstacole, se pregătesc din contră pentru o viaţă în dezordine şi zăpăceală. De ce? Pentru că adevărata armonie, adevărata pace sunt recompense care revin celor care le-au câştigat, manifestându-şi calităţile de dezinteres, bunătate, răbdare. În acel moment, chiar dacă ei trebuie să treacă încercări, nu se vor simţi deranjaţi, nu vor suferi şi nu vor face pe alţii să sufere. Pentru că ei au reuşit să se transforme, să se amelioreze. Graţie unei munci răbdătoare, susţinute, ei au reuşit să stabilească relaţii cu Cerul, să aibă schimburi cu entităţile luminoase care-l populează şi într-o zi ei se vor simţi luaţi dintr-o dată chiar pe culme. Acolo, ei nu vor mai avea nevoie să se agaţe de asperităţi, să se caţere penibil, ei vor zbura! E aşa de greu de înţeles?
      Trebuie să dorim fericirea, plenitudinea şi pacea, căci aceasta e adevărata viaţă, dar când suntem imperfecţi, vom trece pe lângă. Proba: cine nu doreşte fericirea? Toţi oamenii nu doresc decât asta, toţi îşi petrec timpul făcând proiecte pentru a realiza ce cred ei că îi va face fericiţi. Dar iată, ei nu sunt fericiţi...E clar că mai au ceva de înţeles şi de corectat. Da, dacă nu facem eforturi pe calea perfecţiunii, nu trebuie să dorim o viaţă liniştită şi agreabilă, în toate felurile, ea nu va fi. Trebuie să acceptăm dificultăţile căutând care sunt eforturile pe care noi ne obligăm a le face care ne vor conduce la adevărata fericire.
      Ştiu că pentru voi e dificil de admis, dar asta e realitatea. Dacă lucrurile ar sta cum vrem noi, ar fi o catastrofă! Noi nu suntem atât de clarvăzători pentru a vedea consecinţele îndepărtate a ceea ce ne dorim. Ceea ce noi credem că este bine pentru noi ne va antrena şi dacă se va realiza, vom petrece viaţa în trândăvie, plăceri. Dar, din fericire Inteligenţa cosmică nu dă oamenilor fericirea pe care ei o aşteaptă: ei ar pierde totul şi chiar gustul vieţii. Deci, adevărata fericire este în efort. Atunci, nu  căutaţi dulceaţă, pentru că vă veţi îmbolnăvi. Când începeţi să iubiţi amărăciunea, chinina, veţi fi salvaţi. Adesea ceea ce iubiţi vă îmbolnăveşte: atunci, nu plângeţi dacă sunteţi lipsiţi de acestea. Cerul e cel care nu vi le dă, pentru mai rămâne un pic în viaţă.
      Iată adevărata filozofie pe care am descoperit-o şi am acceptat-o. Nu aş abandona această filozofie pentru toate bogăţiile din lume...Aceasta nu înseamnă că, dacă cineva vrea să îmi dea bogăţii, eu le voi refuza! Orice e binevenit, când putem face ceva util pentru toţi, dar nu bogăţia o caut.
      Atunci, iată esenţialul: să faci eforturi pentru a merge în fiecare zi mai departe în realizarea idealului propriu. Din punct de vedere material, exterior, aceasta nu vă va aduce mare lucru, dar chiar regii şi prinţii Pământului nu vor avea ce veţi obţine. Nu vă lăsaţi tot timpul subjugaţi de aparenţa lucrurilor, în interiorul vostru veţi găsi adevărate comori mergând până la infinit...Când începeţi să faceţi aceste eforturi, lumina va veni, înţelegerea va veni, puterea va veni, ordinea şi armonia vor veni. 
      Oamenii  sunt marcaţi de latura exterioară; chiar când se reculeg în linişte, ei se gândesc la evenimente, obiecte exterioare. Da, în loc să caute în ei ce e mai profund, centrul  lor,  chiar  când  se  reculeg  ei  se  ocupă  de  ce  e  afară.  Şi  voi,  de  asemenea,
analizaţi-vă, şi vă veţi da seama că nu ştiţi să intraţi şi să rămâneţi în voi înşivă, atenţia vă este atrasă, fără îndoială, afară. Veţi spune:”Dar ce ne cereţi e foarte dificil.” Poate, dar e util să o auziţi; într-o zi, vă veţi aduce aminte şi veţi descoperi că sunteţi, în fine, capabili de a avea o adevărată viaţă interioară.
      Bazaţi-vă existenţa pe propriile eforturi, nu contaţi pe nimic altceva. Acceptaţi şi utilizaţi tot ceea ce lumea exterioară vă oferă bun, dar nu vă bazaţi pe acestea, pentru că  viitorul vostru adevărat este de a parcurge toate regiunile spaţiului, printre stele şi sori, şi nu veţi putea duce în acest voiaj bogăţiile pe care le-aţi îngrămădit sub voi. Trebuie să învăţaţi unde e de lucrat şi pe ce trebuie contat. Dacă vă bazaţi pe soţul vostru, copiii voştri, banii voştri, într-un moment sau în altul veţi avea decepţii. Nu puteţi conta decât pe spirit, adică pe o activitate pură, efort constant. Cât despre restul lucrurilor, utilizaţi şi mulţumiţi Cerului că vi le-au dat, dar nu contaţi pe ele.    
      Şi vă mai spun: nu contaţi pe Maestrul vostru, nu contaţi pe mine ca şi cum m-aţi considera exterior vouă, ca  pe cineva care poate sau nu poate să vină să vă vadă. Dar dacă mă veţi plasa în voi, în inima voastră, în sufletul nostru, veţi putea conta pe mine, pentru că prezenţa mea în voi va fi atât de exactă, atât de reală ca voi înşivă. Şi în necazuri şi suferinţe mă veţi găsi totdeauna pentru a vă ajuta, ca să înţelegeţi că sunt peste tot cu voi, că nu o să vă părăsesc niciodată, că ceva din cunoştinţele mele, din dragostea mea, din răbdarea mea a rămas în voi. Veţi spune:”Atunci, nu e util să venim să vă întâlnim?” Da, utilizaţi aceste întâlniri, profitaţi de ele, dar nu contaţi exclusiv pe ele, căci într-o zi sau alta, veţi fi dezamăgiţi şi supăraţi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu