9 decembrie 2013

Primii fulgi de zăpadă

Îndată ce natura îşi schimbă plăcut coloristica în nuanţe de maro, verde gălbui, gri, crem, roşu, portocaliu, înseamnă  că toamna şi-a intrat în drepturi. Athos şi Aramis creşteau pe zi ce trece, se alergau prin curtea acoperită de un covor de frunze galbene şi roşii, adunau gutuile şi lătrau la picăturile de ploaie. Deseori îi priveam cum îşi ciuleau urechile la câte un tunet şi atenţia li se îndrepta către cer pentru a privi cu atenţie unde fulgera. Aramis de fiecare dată lătra şi fugea în jurul casei, apoi se adăpostea. Făcea de câteva ori ture, apoi se odihnea.
Vântul începuse să fie rece şi tăios iar seara îşi făcea apariţia tot mai devreme, dorind parcă să asculte poveştile pe care Athos i le citea lui Aramis.
-Athos, tu, când o sa fii mare ce vrei să te faci? întrebă micuţul Aramis. Mie mi-ar plăcea să mă fac boier pe un pământ, sau conaş…sau…cum se spune?
-Hahamhaham, râdea Athos cu lăbuţele în sus rostogolindu-se dintr-o parte în alta a camerei. Şi eu vreau! Să ne facem o ogradă a noastră, mare, cu gutui, cu meri, cu castraveţi, cu multe zburătoare, vreau şi o văcuţă, un viţel, un …
-Un căţel… sau… nu mai trebuie, interveni şi Aramis în povestea pe care o desenau imaginar. O capră cu trei iezi, o căprioară, un iepuraş, … şi crezi că se poate să avem un topogan,  un leagăn şi un balansoar? Stai că vreau o pivniţă cu multe butoaie cu cereale…ce zici? termină în poziţie de muschetar Aramis, mândru şi sigur pe imaginaţia lui.

                Adormiseră desenând imaginar ograda lor minunată, într-o pădure la fel de fermecată.
-Trezireaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! Ham, ham, ham!!!!!!!!!!! Athoossssss! Uite…uite… ce s-a întâmplat afară. Picăturile s-au transformat în ceva alb şi moale, care se topeau de îndată ce cădeau pe nas.  Le-am şi gustat…se topesc pe limbă. Ia încercă! şi scoase limba către cer aşteptând că fulgii de nea să vină către el. Au gust de apă. Nu cumva aceasta este iarna? Aşa mi-ai citit, tu, din cărţi ca arată… vine peste culorile plăcute ale toamnei, îmbracă natura în alb, mantia ei pufoasă se aşterne peste păduri, lacul îl transformă în oglindă pentru că luna cea frumoasă să îşi aranjeze podoaba. Odată cu ea vin stelele şi zurgălăii! Minunile cerului fredonează cântece de bucurie iar în Noaptea de Crăciun se naşte Doamne Doamne cel mic. Copiii cuminţi primesc daruri… poate şi căţeii… Athooooos!!!!!! A venit iarna!!!!!!!!!!!!
Athos îl privea cu bucurie aducându-şi aminte de prima lui iarnă. Parcă e mai frumoasă acum când familia este mai mare. Zâmbea. Luă puţină zăpadă în lăbuţă şi făcu un bulgar. Aşa începu o adevărată bulgăreală. Curtea, în scurt timp,  se umplu de căţei din zăpadă, oamenii de zăpadă, clopoţei şi crenguţe de brad. Miroasea a cozonaci proaspeţi, a covrigi, nuci la cuptor şi scorţişoară. Oamenii erau mai buni în această perioadă. Cântâu colinde de bucurie, ofereau şi celor săraci o bucată de pâine şi un zâmbet cald. Se spune că în acestă perioadă eşti mai aproape de Doamne Doamne şi trebuie să fii mai bun, mai curat şi mai cinstit. Dar din dar, aduce un zâmbet!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu