14 mai 2012

Lalele, petale si soare in Brasov

Indata ce soarele isi face loc printre ultimele soapte de iarna parca intreg orasul revine la viata.

Pentru ca locuiesc intr- un loc minunat si imi place sa il admir, iata cum am pornit intr-o lunga si frumoasa plimbare prin parcul central din Brasov - Nicolae Titulescu. Primul contact cu primavara a fost oferit de mirosul puternic al liliacului care sta de paza la fiecare alee din parcul central. Atractia principala insa este oferita de coloristica reginelor primaverii: lalelele.
Lalelele sunt originare din Asia, desi Olanda detine primul loc in ceea ce le priveste pentru diversitatea speciilor si plantarii acestora, urmata indeaproape de Turcia. Inca din trecut laleaua a fost apreciata, aceasta facandu-si aparitia pe ceramica veche, covoarele orientale si in textilele vechi pastrate pe moschei. Exista in jur de 100 specii de lalele in intreaga lume, iar in parcul din Brasov pot fi gasite:
- lalele batute (cu floare dubla) - “batute” de razele soarelui si de vantul primavaratic.
- lalele cu margini zdrentuite  - “zdrentuite” de frigul care a ramas noaptea in urma iernii care se ascunde ziua dupa Tampa.
- lalele asemanatoare cu crinul.
Numele stiintific al genului din care face parte, si anume “tulipa”, isi are originea in cuvantul persan " toliban" care insemna turban, floarea lalelei fiind asemuita acestuia. Aceasta se inmulteste si prin seminte si prin bulbi, cu precizarea ca la inmultirea prin seminte floarea apare doar in al cincilea an, motiv pentru care acest tip de inmultire este folosit doar pentru obtinerea de sortimente noi.
Pentru plantare se folosesc doar bulbii sanatosi, care trebuie sa masoare in jur de 3,5cm si sa aiba o consistenta tare, fiind recomandati pentru a fi cultivati si in casa. In acest caz, plantarea acestor minunate flori ( daca bulbii sunt achizitionati din comert si sunt tratati ) se face cu 1-2 luni inainte de momentul planificarii pentru inflorire, atentie insa: bulbii nu trebuie sa se atinga intre ei, iar plantarea se face in locuri insorite dimineata, la o adancime de 20-30 cm.
Aceasta a fost povestea plimbarii mele prin parcul central din Brasov. intampinata de doua lalele indragostite de frumusetea anotimpului, de mirosul imbietor al liliacului, de magnoliile care plangeau cu petale, de iarba verde-crud si moale si de alei intregi curbate in dansul lalelelor care m-au antrenat la bucurie, zambete si iubire.


















 Multumesc pentru fotografii iubitului meu  :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu