O casă de poveste nu trebuie construită din turtă dulce aşa cum ne citea bunica când eram copii. O casă de poveste însemnă să fii înconjurat de bucurie şi extravaganţă. Extravaganţa definită prin culoare, forme şi natură. Se poartă natura în toate formele ei: lemn masiv, bambus, pietriş, nisip, marmură, apă, palmierii, lumină şi culoare. Proiectul Paraty House a fost lăudat la Premiilw Dedalo Minosse de către juriu în anul 2009. Ideea aparţine Studioului MK27 - designeri Kogan şi Suzana Glogowski. Locaţia aleasă de către client este una cu adevărat remarcabilă: Rio de Janeiro. Există o legendă conform căreia regiunea oraşului colonial Paraty şi Angra dos Reis ( între Săo Paulo si Rio de Janeiro) cuprinde 365 de insule, câte una pentru fiecare zi a anului. Ansamblul de volume răsare din munţii, aproape de plaja, pe o consolă de 8 metri. Proiectul este executat de Marcio Kogan, alături de Suzana Glogowski, proiect ce se remarcă prin spectaculozitate şi nonconformism. Pe o suprafaţă de 5000 metrii pătraţi cu 1050 metrii pătraţi construibili, începută în ianuarie 2008 şi finalizată în mai 2009.
Paraty House este de o ingeniozitate structurală remarcabilă, găseşte echilibrul în topografia locului, constituind o intrare extinsă şi un spaţiu locuibil într-un colţ de natură practic neatins. Între rocile zonei Paraty, în pădurea tropicală densă a insulei, lângă marea turcoaz şi adierea de vânt caldă se îmbină dorinţa de relaxare cu luxul.
Proprietarul acestei case este un colecţionar de mobilier important al secolului XX. Mobilierul secolului XX aduce în prim plan reforma şi revoluţia în artă, marcâd noul secol. Printre principalii promotori ai schimbării s-au numarat arhitectul şi designer-ul austriac Josef Hoffmann, care, alături de alţi colegi de generaţie, fondând Vienna Sezession în 1903. Aceasta a produs, printre alte tipuri de arte decorative, mobilier de forme cubice, care contrastau radical cu stilul impus de art nouveau. În acest secol era foarte folosit unghiul drept, iar detaliile erau deosebit de sobre. În conculzie Paraty House este construita cu marii influenţe a două curente majore ale secolului XX : bauhaus şi art deco. Acestă casă nu este doar o resedinţă de vacanţă pe o plajă izolată - într-o perfectă armonie cu natura, ci şi un spaţiu deosebit de valoros, găzduind obiecte de artă. Mobilerul este achizitionat aproape integral prin licitaţii: fotoliile roşii - Lina Bo Bardi, 1955, masa de cafea din prim plan - Joaquim Tenreiro, fotoliu - George Nakashima, 1972, lampa Kent Hall - George Nakashima, masa conică - George Nakashima, masuţa de cafea - George Nakashima, canapeaua din faţă - Joaquim Tenreiro, scaun conic - George Nakashima, lămpi pendante - 85 lampi pentru Droog - Graumans Rody, 1993, carpeta Ballimole – Core forma, dulapuri - design Studio mk27 – acestea fiind doar câteva din achiziţile proprietarului.
Scăriile de la piscina interioară ajung în dormitoarele superioare ale locuinţei. În partea din faţă a casei, panele culisante din lemn de eucalipt protejează dormitoarele de soare. Spaţiile dinspre munte sunt prevazute cu mici terase cu lumină zenitală şi betonul armat - acestea oferind pereţilor o textură remarcabilă. Proprietarii ajung cu barca pe nisipul fin şi apoi direct la intrarea principala din casă, acesta protejată de o placă, prin intermediul unui pod metalic poziţionat deasupra unui bazin de cristal. Totul este practic, atent gândit şi apoi proiectat. Mai întâi o simplă schiţă iar apoi... răsare un loc de vis. La început de vară vă doresc vacanţă placută într-un colţ de natură cel puţin la fel de minunat ca Rio de Janeiro – Paraty House.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu